Tekstilde kriz büyüyor: Cumhuriyet tarihinde bir ilk

Türk Lirasındaki Değer Kaybı, Tekstil Sektöründe İş Kayıplarına Neden Oluyor

Türk lirasındaki değer kaybı ve enflasyondaki artış, tekstil sektöründe ciddi iş kayıplarına neden oluyor. Bu durum, sektörde çalışan sayısının 1 milyonun altına düşmesine sebep olmuş durumda. Döviz kurlarındaki yükseliş, ücret artışlarını geride bırakınca tekstil üretim merkezleri Mısır’a taşındı. Türk şirketlerinin Mısır’da kurduğu fabrikaların sayısı ise 200’e ulaştı.

Sektör Temsilcilerinden Endişe Verici Açıklamalar

Textil ve hazır giyim sektöründe işverenler, asgari ücretteki artışın maliyetlerini yükselttiğinden şikayet ederken, çalışanlar ise düşük ücretlerin açlık sınırının altında kaldığını dile getiriyor. Bu durum, sektörde büyük bir kan kaybına sebep olurken, sektör temsilcileri Türkiye’nin rekabet gücünü yitirebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

İş Kayıpları ve Endişeler

DİSK Tekstil İşçileri Sendikası İstanbul Bölge Temsilcisi Asalettin Arslanoğlu, tekstil ve hazır giyim sektöründe iş kayıplarının arttığını ve işverenlerin düşük ücretler dayattığını belirtiyor. Arslanoğlu, her geçen gün işten çıkarılmaların arttığını ve küçük işletmelerin kapandığını ifade ediyor.

İstihdam Kaybı ve İhracat Düşüşü

2024 yılına ait verilere göre, tekstil ve hazır giyim sektöründe 250 bin kişilik istihdam kaybı yaşandı. Türkiye’nin tekstil ihracatı da düşüş gösterdi. Avrupa Birliği ülkelerine yapılan en fazla ihracatta İtalya, İngiltere ve İspanya ön sıralarda yer aldı.

Mısır Öne Çıkıyor

Ege İhracatı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye’nin kan kaybetmesiyle birlikte Mısır, Vietnam ve Bangladeş’in dış pazarlarda öne çıktığını belirtiyor. Avrupa’da ise Portekiz ve Romanya’nın Türkiye’ye göre avantajlı hale geldiği ifade ediliyor.

Türkiye’den Mısır’a Yatırımlar Artıyor

Yerli tekstil firmalarının yüksek maliyetler nedeniyle fabrikalarını Türkiye’den Mısır’a taşımasıyla ilgili olarak konuşan Şeref Fayat, Türkiye’de üretim maliyetlerinin yüksekliğinin rekabet gücünü azalttığını vurguluyor. Bu sebeple, şirketlerin Mısır’a kaydırıldığını belirtiyor.

Kaynak: Odatv.com

Related Posts

ABD’de tarım dışı istihdam verisi tahminleri aştı

ABD’de tarım dışı istihdam verisi tahminleri aştı

En düşük emekli aylığı belli oldu: Emekliye ek zam yok!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yılın ilk yarısına ilişkin TÜFE verisini yüzde 16.67 olarak açıklamasının ardından en düşük emekli aylıkları için gözler AKP’ye çevrildi. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, bugün yaptığı açıklamada en düşük emekli aylığının 16. 881 TL’ye yükseltileceğini açıkladı.

Nagarro + MBIS, müşteri odaklı stratejisiyle işletmelerin dönüşümünü buluta taşıyor

McKinsey, Goldman Sachs ve Morgan Stanley gibi küresel kuruluşların öngörülerine göre küresel ekonomiye her yıl 2,5 ila 4 trilyon dolar katma değer sağlaması beklenen yapay zekanın iş dünyasındaki dönüştürücü gücü de ivme kazandı. Dijitalleşme …

ATO Başkanı’ndan dikkat çeken açıklama: Ülkemiz cazibesini kaybedecek

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, işletmelerin, kamu ücret politikasının kamuoyunda yüksek ücret beklentisi oluşturması nedeniyle istihdam, vergi ve diğer yükler nedeniyle zorlandığını belirterek, “İstihdam yükü sadece …

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (2 Temmuz 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,7 artarak 10.251,94 puana ulaştı. Dün 10.080,35 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 23,40 puan yükselişle 10.103,74 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre …

Haziran ayı dış ticaret açığı belli oldu

Son Dakika haberi.. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, haziran ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Buna göre, dış ticaret açığı haziran ayında yıllık yüzde 38,8 artarak 8,2 milyar dolar oldu. 2025’in ilk 6 ayındaki açık ise 49,4 milyar dolar oldu.