Hekimler kamudan kaçıyor: 10 ayda 2 bin 37 hekim istifa etti

“Hekimlerin Yurt Dışına Göçü Devam Ediyor: Gerçekler ve İddialar”

“Giderlerse gitsinler” denilen hekimlerin, yurt dışına göçü sürüyor. Yurt dışına gitmek için Türk Tabipleri Birliği’nden (TTB), “iyi hal belgesi” alan hekim sayısı her geçen yıl artıyor. TTB’nin son paylaştığı verilere göre 2020’de 931, 2021’de bin 405, 2022’de 2 bin 685, 2023’te 3 bin 25, 2024’te ise 2 bin 692 hekim yurt dışına çıkmak için “iyi hal belgesi”ne başvurdu. TTB’nin söz konusu paylaşımının ardından Sağlık Bakanlığı Sağlıklı Çözüm Merkezi, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla TTB’yi yalanladı. Söz konusu paylaşımda “2024 yılı ilk 10 ayında 1.067 hekim iyi hâl belgesi almış; bunlardan yalnızca 206’sı yurt dışına çıkmıştır. Geçmiş dönemlerde yurt dışına çıkan 262 hekimimiz ise ülkemize dönerek sağlık sistemimize yeniden dahil olmuştur. Spekülasyonların aksine; her iyi hal belgesi alan yurt dışına gitmemekte, gidenlerden de çok sayıda hekim geri dönmektedir” denildi. Ancak sağlık emekçileri yurt dışına giden hekimlerin yanı sıra kamudan ayrılan hekim sayısının da ciddi bir risk oluşturduğuna dikkat çekti.

  • ‘SÖZDE REFORM!’

Cumhuriyet’e konuşan sağlık emekçisi Kubilay Yalçınkaya, 2024 yılında 1 Ocak ile 16 Ekim arasında kamudan istifa eden uzman hekim sayısının bin 150, hekim sayısının da 2 bin 37 olduğunu belirtti. Yalçınkaya, “Uyguladıkları tüm reform programlarına, ‘istifalar, yurt dışına göç azaldı’ ifadelerine rağmen 2024’te ayda ortalama 200 hekim kamudan istifa etmiş. Bakanlık, yaklaşık 4 yıldır artan sağlık hizmetleri talebi karşısında yetersiz kalan hekim sayısına yönelik sözde reform ve adımlar atıyor” dedi.

  • ‘YERLEŞEN SAYISI, İSTİFA EDEN SAYISI İLE DENK’

Kamudan çıkışın, geri dönüşü olmayacak şekilde devam ettiğini vurgulayan Yalçınkaya, “Sağlık Bakanlığı’nın sağlığa erişim sorununda belirlediği strateji mesai dışı çalışma olsa da uygulama palyatif olup, sorunun temelinde olan yoksullaşma ve hekim açığı çözülmedikçe sorun; daha da büyüyecek” ifadelerini kullandı. Yalçınkaya, “2023-2024 iki yıllık dönemde toplan 6 dönem ilk defa yeniden atama kurası ile 14 bin 144 kadro ilanı yayınladı bu kadroların yalnızca 3 bin 657’si tercih edildi. 2023-2024 yılı iki yıllık dönemde istifa eden uzman hekim sayısı ise 3 bin 360. Yerleşen sayısı, istifa eden sayısı ile denk. Emeklileri de bu sayıya eklediğimizde sorun daha da ciddi boyutlara erişiyor. Palyatif çözümler değil, kök nedenleri ortadan kaldıracak adımlar atılmalı” dedi. Ayrıca Yalçınkaya, AKP’nin iktidarda olduğu 2013-2024 yılları arasında toplam 18 bin 690 uzman hekimin kamudan ayrıldığının altını çizdi.

Related Posts

Yargıtay kararını açıkladı: Sağlık çalışanlarına şiddeti teşvik edenler yandı

Yargıtay, sosyal medyada sağlık çalışanlarına şiddeti teşvik edenlere ilişkin emsal niteliğinde bir karara imza attı. Yargıtay, sağlık çalışanlarına şiddeti teşvik niteliğinde yorum yapana verilen cezayı onadı. “Hastanelerde dayak atmaya devam çoğu çok karaktersiz” şeklinde yorum yapan kişi hakkında “suç işlemeye alenen tahrik” suçundan verilen mahkumiyet, hukuka uygun bulundu.

Adet kanamalarınız uzun sürüyorsa dikkat: Hastalığın ilk işareti olabilir

Adet kanamalarınız normalden uzun sürüyorsa bu durumu hafife almayın. Kadınların yüzde 10 ila 24’ünü etkileyen rahim polipleri, Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mert Yeşiladalı, sorunun çoğu zaman adet düzensizliği, ara kanama ve özellikle yoğun adet kanamalarıyla kendini gösterebileceğine işaret etti.

Dubai’den geldiği Bursa Şehir Hastanesi’nde, sağlığına kavuştu

Kalp yetmezliği şikâyetiyle Dubai’den gelerek Bursa Şehir Hastanesi’ne başvuran Kathleen Kaye Concepcion Alcos (33), minimal invaziv yöntemle gerçekleştirilen başarılı ameliyatla sağlığına kavuştu.

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

Uzmanlar uyarıyor: Zamanında tedavi edilmezse işitme kaybına yol açabilir

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Asiye Merve Erdoğan, burun tıkanıklığı, öksürük ve kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkan ve masum görünen alerjik rinitin, zamanında tedavi edilmediğinde uyku apnesinden, işitme kaybına kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açabildiğini söyledi.

TPRECD Bölgesel Toplantıları Sürüyor

TPRECD Bölgesel Toplantıları sürüyor. Düzenlenen bilimsel toplantıda meme estetiğindeki güncel gelişmeler, cerrahi komplikasyonlar ve onkolojik yaklaşımlar ele alındı.