İmalat PMI üst üste beşinci ayda geriledi
2 mins read

İmalat PMI üst üste beşinci ayda geriledi

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), temmuzda üst üste beşinci ayda azalarak 47,2 seviyesine geriledi ve sanayide belirgin yavaşlamaya işaret etti. Yeni siparişlerde ve istihdamda son 20 ayın en sert düşüşü görüldü.

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin, Temmuz 2024 dönemi sonuçları açıklandı.

Haziran ayında 47,9 olan İSO)Türkiye İmalat PMI, temmuzda üst üste beşinci ayda azalarak 47,2 seviyesine geriledi. 

Temmuz ayı PMI sonuçları, imalat sanayi sektöründe faaliyet koşullarında belirgin yavaşlamaya işaret etti. Söz konusu yavaşlama, geçen yılın kasım ayından bu yana en belirgin düzeyde gerçekleşti.

Eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde iyileşmeye, altında ölçülen rakamlar sektörde yavaşlamaya işaret ediyor.

Sipariş ve istihdamda sert düşüş 

Yeni alınan siparişlerde, Kasım 2023 ile aynı oranda olmak üzere son 20 aylık dönemin en sert düşüşü kaydedildi.

Yeni siparişlerdeki yavaşlamayla birlikte istihdam seviyeleri de düşüş gösterdi. Çalışan sayısındaki düşüş, son 21 ayın en yüksek hızında ölçüldü. Personel yetersizliklerinin de üretim hacimlerini olumsuz etkilediği bildirildi.

Sözcü’de yer alan habere göre, İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI raporuna göre; takip edilen on sektörün tamamında yeni siparişler yavaşladı. Üretimde ise giyim ve deri ürünleri haricindeki tüm sektörlerde daralma yaşandı. Bu gelişmelerin sonucunda istihdam ve satın alma faaliyetleri de yaygın şekilde düşüş kaydetti.

İmalatçılar talep koşullarındaki zayıflığa bağlı olarak girdi alımlarını azaltırken, sektörlerin çoğunluğunda girdi maliyetleri temmuzda daha hızlı artarak haziran ayındaki tabloyu tersine çevirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir