Ticaret Bakanı Bolat’tan ekonomi açıklamaları: ‘Düşüş ve çalkantı meydana getirdi’

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Osaka’da Gazetecilere konuştu

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Japonya’nın Osaka kentinde düzenlenen EXPO 2025 etkinliği kapsamında gazetecilere değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin bu etkinliğe katılımı ile aynı zamanda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlamaktan onur duyduklarını ifade eden Bolat, “Çünkü sadece EXPO Milli Günü’nü değil, aynı zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunu ve çocuklara hediye edilmiş ilk ve tek uluslararası bayram olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı bir arada kutluyoruz” dedi.

Ticaret Hacmi Artıyor

Ömer Bolat, 2014 yılında 3,8 milyar dolar olan Türkiye ile Japonya arasındaki ticaret hacminin 2024 yılında 5,4 milyar dolara yükseldiğini belirtti. Türkiye’nin EXPO’daki varlığının, ürün ve hizmetlerin Japonya pazarında tanıtılması açısından da önemli olduğunu vurgulayan Bolat, “Organizasyona katılımı, Türk ürün ve hizmetlerini Japon pazarında tanıtmak ve iki ülke arasındaki mevcut iyi ilişkileri daha ileri seviyeye taşımak adına bir kaldıraç olarak görüyoruz” şeklinde konuştu.

Hizmet İhracatında Yükseliş

Bolat, Türkiye’nin dünya toplam hizmet ihracatındaki payının 2023 yılında yüzde 1,35’e çıktığını ve sıralamasının 21’e yükseldiğini belirterek, “Önümüzdeki dönemde hem sıralamamızı hem de payımızı daha ileri taşıyacağımıza eminim” dedi. Hizmet ihracatının milli gelirdeki payının yüzde 55-56 seviyelerinde olduğunu aktaran Bolat, bu alandaki gelişimin mal ihracatını tamamladığını açıkladı.

Küresel Ticaretin Yönü Değişiyor

Ticaret Bakanı, 2023 yılında küresel ticaretin yüzde 1,1 oranında daraldığını belirterek, bu yıl için yüzde 3 büyüme beklendiğini söyledi. Ancak ABD’nin dış ticaret açıklarını azaltma amacıyla yüksek gümrük vergisi uygulamalarının belirsizlik oluşturduğunu vurgulayan Bolat, bu durumun dünya borsalarında belirsizlikten kaynaklanan düşüş ve çalkantıya neden olduğunu ifade etti.

Türkiye Hizmet Sektöründe Büyüyor

Bolat, Türkiye’nin turizmde önemli bir konuma ulaştığını belirterek, “Türkiye dünyada turist sayısında 4’üncü, turizm gelirinde 6’ncı sıraya yükseldi” bilgisini paylaştı. Havayolu taşımacılığı, lojistik, yazılım, eğitim ve sağlık turizmi gibi alanlarda da hizmet ihracatının önemli seviyelere ulaştığını belirten Bolat, Türkiye ile Japonya arasındaki turizm trafiğinin arttığını söyledi ve Japonya’dan Türkiye’ye gelen turist sayısının 134 bine ulaştığını kaydetti.

Related Posts

Fitch’ten rezerv açıklaması

Değerlendirmeleri yakından takip edilen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye ve bankacılık sektörü üzerine bir webinar düzenledi. Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Erich Arispe, burada yaptığı konuşmada Türkiye Cumhuriyet …

Özgür Demirtaş’tan Sezen Aksu’ya satış tepkisi: “Büyük fiyasko”

Türk pop müziğinin divası Sezen Aksu, 30 albüm ve 21 singledan oluşan müzik kataloğunu 18 milyon dolar (yaklaşık 695 milyon TL) Universal Music Group’a devretti. Büyük yankı uyandıran bu satışa ilişkin Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş’tan tepki …

Asya borsaları sallanıyor: Ticaret görüşmeleri mi, Savaş gölgesi mi? (7 Mayıs 2025)

Asya borsaları, ABD-Çin ticaret müzakerelerine dair iyimserlik ve Çin’in ekonomiyi destekleyici adımlarıyla hareketlenirken, Hindistan-Pakistan arasındaki jeopolitik gerilimler nedeniyle karışık bir seyir izliyor. ABD ve Çin yetkililerinin tarife …

Bileşik faiz yüzde 63’e dayandı: Mevduat faizinde son durum ne? İşte 100 bin TL ve 1 milyon TL’nin getirisi

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 46’ya yükseltmesinin ardından mevduat faizi yüzde 50’yi aştı, bazı bankalarda ‘hoş geldin faizi’ yüzde 52’ye kadar çıktı. Yıllık bileşik faiz ise yüzde 60’ı geride bıraktı. Borsa düşerken, döviz ve altın dalgalanırken, vatandaşın ilgisi yine TL mevduatına yöneldi.

Çalışma Bakanı Işıkhan, Özbekistan’da!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye-Özbekistan Ortak Daimi Komisyonu 1’inci Toplantısı ve Eylem Planı İmza Töreni’ne katılmak üzere Özbekistan’a gitti.

Fındık ihracatının yüzde 35’i Trabzon’dan yapıldı

Türkiye’nin ocak-nisan dönemindeki fındık ihracatının değerde yüzde 35’i Trabzon’daki firmalar tarafından gerçekleştirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir