Asya borsaları sallanıyor: Ticaret görüşmeleri mi, Savaş gölgesi mi? (7 Mayıs 2025)

Asya Borsaları, Ticaret Müzakereleri ve Jeopolitik Gerilimlerle Dalgalı Bir Seyir İzliyor

Asya borsaları, ABD-Çin ticaret müzakerelerine dair iyimserlik ve Çin’in ekonomiyi destekleyici adımlarıyla hareketlenirken, Hindistan-Pakistan arasındaki jeopolitik gerilimler nedeniyle karışık bir seyir izliyor.

ABD ve Çin yetkililerinin tarife görüşmeleri için bir araya geleceği haberi ve Çin’in zorunlu karşılık oranlarını düşürerek piyasalara 1 trilyon yuan (yaklaşık 139 milyar dolar) likidite sağlayacağı açıklaması, piyasalarda olumlu karşılandı. Çin Merkez Bankası (PBoC), 8 Mayıs’tan itibaren 7 gün vadeli ters repo faizini yüzde 1,5’ten yüzde 1,4’e indirirken, 15 Mayıs’tan itibaren zorunlu karşılık oranını 50 baz puan düşüreceğini duyurdu.

Küresel piyasalarda, dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin’in bu hafta anlaşma zemini arayacağı beklentisi, ticaret gerilimlerini hafifletebileceği umudunu artırıyor.

Ancak, Hindistan ile Pakistan arasındaki çatışmalar yatırımcıları endişelendiriyor. Pakistan, Hindistan’ın füze saldırılarında 26 kişinin öldüğünü, 46 kişinin yaralandığını bildirdi. Pakistan ordusu, Hindistan’a ait 5 savaş uçağı ve 1 dronu düşürdüğünü açıkladı. Hindistan, 22 Nisan’daki terör saldırısına misilleme olarak 6 Mayıs’ta Pakistan ve Azad Keşmir’e füze saldırıları düzenlemişti.

Analistler, jeopolitik risklerin henüz fiyatlamalara tam yansımadığını belirtiyor. Japonya’da nisan ayı hizmet sektörü PMI 52,4, bileşik PMI ise 51,2 olarak açıklandı.

Bu gelişmelerle, Japonya Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2 düşüşle 36.755 puandan, Güney Kore Kospi endeksi yüzde 0,6 artışla 2.573 puandan kapandı. Çin Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,7 yükselerek 3.337 puana, Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 0,6 kazançla 22.788 puana ulaştı. Hindistan Sensex endeksi ise yüzde 0,1 kayıpla 80.569 puanda işlem görüyor.

Related Posts

Fitch’ten rezerv açıklaması

Değerlendirmeleri yakından takip edilen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye ve bankacılık sektörü üzerine bir webinar düzenledi. Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Erich Arispe, burada yaptığı konuşmada Türkiye Cumhuriyet …

Özgür Demirtaş’tan Sezen Aksu’ya satış tepkisi: “Büyük fiyasko”

Türk pop müziğinin divası Sezen Aksu, 30 albüm ve 21 singledan oluşan müzik kataloğunu 18 milyon dolar (yaklaşık 695 milyon TL) Universal Music Group’a devretti. Büyük yankı uyandıran bu satışa ilişkin Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş’tan tepki …

Bileşik faiz yüzde 63’e dayandı: Mevduat faizinde son durum ne? İşte 100 bin TL ve 1 milyon TL’nin getirisi

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 46’ya yükseltmesinin ardından mevduat faizi yüzde 50’yi aştı, bazı bankalarda ‘hoş geldin faizi’ yüzde 52’ye kadar çıktı. Yıllık bileşik faiz ise yüzde 60’ı geride bıraktı. Borsa düşerken, döviz ve altın dalgalanırken, vatandaşın ilgisi yine TL mevduatına yöneldi.

Çalışma Bakanı Işıkhan, Özbekistan’da!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye-Özbekistan Ortak Daimi Komisyonu 1’inci Toplantısı ve Eylem Planı İmza Töreni’ne katılmak üzere Özbekistan’a gitti.

Fındık ihracatının yüzde 35’i Trabzon’dan yapıldı

Türkiye’nin ocak-nisan dönemindeki fındık ihracatının değerde yüzde 35’i Trabzon’daki firmalar tarafından gerçekleştirildi.

Euro Bölgesi ekonomisi nisanda sınırlı büyüdü

Euro Bölgesi’nde nisan ayı büyüme rakamları açıklandı. Buna göre ekonomik aktivite nisan ayında sınırlı artış gösterdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir