Eğitim Haber Sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

Çocuğunuz sürekli hapşırıyor mu? Nedeni sandığınız gibi olmayabilir

Bahar aylarında çocuklarda sık görülen alerji belirtileri, soğuk algınlığı ile benzerlik gösterebiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Anıl Doğan, burun akıntısı, hapşırık, öksürük gibi belirtilerin alerji mi yoksa enfeksiyon mu olduğunu ayırt etmenin yollarını anlattı.

Bahar Alerjisinin Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Bahar mevsimi geldiğinde dış ortamda polenlerin belirdiği ve küf sporlarının yayıldığı bir döneme girilir. Bu durum, bahar alerjisinin oluşmasında etkili bir faktör olmakla birlikte, alerjinin farklı nedenlerle de ortaya çıkabileceği bilinmektedir.

Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Anıl Doğan, alerjinin erken dönemde tespit edilip çözüm üretilmesinin önemine dikkat çekerek, çocukların günlük yaşantısını ve gelecekteki sağlığını etkileyebileceğini söyledi.

Uzman Doktor, alerji belirtilerinin erken fark edilmesinin önemini vurgulayarak, gözlerde sulanma, kızarıklık ve şişme, hırıltılı solunum, tıkanıklık nedeniyle sürekli ağızdan nefes alma, uyku bozuklukları, sık hapşırma, kuru öksürük, burun kaşıntısı, tat-koku alma yetisinin azalması ve baş ağrısının alerji belirtileri arasında olduğunu belirtti.

‘Bağışıklığın Güçlendirilmesinin Alerji Tedavisindeki Önemi’

Dr. Doğan, “Alerjik bir çocuk için bağışıklık sisteminin doğru çalışmasının önemini vurgulayarak, tedavide bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasının önemli olduğunu belirtti. Sağlıklı beslenme rutininin hayatın her alanına yayılmasının önemini vurgulayan doktor, atakların yaşandığı zamanlarda dinlenmeye ve bol su içmeye özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Vitamin ve mineral eksikliklerinin bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabileceğini söyleyen Dr. Anıl Doğan, önerilen takviyelerin kullanılmasının önemli olduğunu belirtti. Alerjik nezle durumlarında doktora başvurulması gerektiğini de ekledi.

‘İlaç Tedavisi Yetersiz Kaldığında Aşı Tedavisi Uygulanabilir’

Uzm. Dr. Doğan, alerjik nezle tedavisinde ilk adımın alerjiye neden olan maddelerden uzak durmak olduğunu belirtti. Çevresel koruma önlemlerinin yetersiz olduğu durumlarda ilaç tedavisinin etkili bir alternatif olabileceğini söyledi.

İlaç tedavisinin düzenli yapılmasının önemine dikkat çeken Dr. Doğan, ilaç tedavisinin yetersiz olduğu durumlarda aşı tedavisinin uygulanabileceğini belirtti. Bu tedavinin amacının vücudun alerjenlere tepki vermesine yardımcı olmak olduğunu sözlerine ekledi.

‘Bahar Alerjilerinden Korunmanın Yolu Polen Maruziyetini Azaltmak’

Uzm. Dr. Anıl Doğan, alerji ataklarından korunmanın önemli yollarını şu şekilde sıraladı:

  • Evin pencerelerini kapalı tutarak polen girişini engellemek.
  • Çocuğu yüksek polen seviyelerinde dışarı çıkarmamak.
  • Kıyafetlerin değiştirilmesi.
  • Çamaşırların dışarıda kurutulmaması.
  • Yatak ve yastık kılıflarının düzenli olarak değiştirilmesi.

Bu şekilde alınan önlemlerin, çocuklarda alerjik reaksiyonların azalmasına yardımcı olabileceğini belirten Dr. Anıl Doğan, bahar alerjisi belirtileri gözlemlediğinde uzmana başvurulmasını önerdi.