İdrar yolu enfeksiyonlarına son veren meyve: Sistitten eser bırakmıyor, bilim kanıtladı!

Yıllardır kızılcık, idrar yolu enfeksiyonlarına (İYE) karşı doğal bir çözüm olarak biliniyordu. Şimdi ise Bond Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, bu faydayı bilimsel olarak doğruladı. Araştırma, kızılcık suyu içmenin, idrar yolu enfeksiyonu riskini %54 oranında azaltabileceğini ortaya koydu.

European Urology Focus dergisinde yayımlanan bir araştırma, dünya çapında 3.091 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen 20 farklı çalışmayı inceledi. Bu kapsamlı analiz, kızılcıkların, bakterilerin idrar yolu duvarlarına yapışmasını engelleyerek enfeksiyon riskini azaltan bileşikler içerdiğini ortaya koydu.

Antibiyotik ihtiyacını da yüzde 59 oranında azaltıyor

Kızılcık bakterilerin mesane duvarlarına yapışmasını engelleyen proantosiyanidin (yoğunlaştırılmış tanen) adı verilen bir bileşik içeriyor. Bu bileşik aynı zamanda diş eti hastalıklarını ve mide ülserini önlemeye de yardımcı oluyor. Araştırma, kızılcık suyunun idrar yolu enfeksiyonu sıklığını azaltmanın yanı sıra antibiyotik ihtiyacını da %59 oranında azalttığını ortaya koydu. Ayrıca, idrar yolu enfeksiyonu geçirenlerde kızılcık suyu tüketiminin semptomları belirgin şekilde hafiflettiği gözlemlendi.

Araştırmanın başındaki Biyomedikal Bilimler ve Tıp Doçenti Christian Moro, antibiyotik direncinin arttığı günümüzde, etkili ilaç dışı tedavi yöntemlerinin bulunmasının hayati önem taşıdığını vurguladı.

İdrar yolu enfeksiyonları, kadınların yaklaşık %50’sini ve erkeklerin %20’sini hayatlarının bir döneminde etkileyen yaygın bir sağlık sorunu olarak öne çıkmaktadır. Son yıllarda, antimikrobiyal dirençli idrar yolu enfeksiyonlarının artış göstermesi, bu enfeksiyonların tedavisinde farmakolojik olmayan alternatif tedavi seçeneklerinin önemini artırmıştır.

Sistitin birçok türü bulunmakla birlikte, bilimsel araştırmalar, bu enfeksiyon türlerinin en çok kızılcıkla ilişkilendirilen bakteriyel sistit olduğunu ortaya koymuştur.

Related Posts

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.

Aile hekimlerinden 1 Mayıs mesajı: Emeğimizi sömürmeye son verin

AHESEN Genel Başkanı Ahmet Kandemir, 1 Mayıs mesajında, “Emeğimizi sömürmeye son verin” dedi.

Koku kaybı, kabızlık ve uykuda konuşmaya dikkat… Bunlar ilk belirtiler olabilir!

Parkinson hastalığı erken evrede koku duyusunda azalma, kabızlık ve uykuda konuşma gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Nöroloji Uzmanı Yüksel Dede, erken teşhisin yaşam kalitesini artırmada kritik rol oynadığını vurguladı. Türkiye’deki Parkinson hasta sayısındaki artışa da dikkat çekti.

Kötü ruh halinin gizli sebebi ortaya çıktı

Kendinizi kötü hissetmenizin sebebi bağışıklık sisteminiz olabilir mi? Bilim insanları, ruh hali değişimlerinde bağışıklık sisteminin düşündüğümüzden çok daha büyük bir rol oynadığını keşfetti.

Uzmanından güneş kremiyle ilgili kritik uyarı

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Bita Kavuncu, güneş ışınlarının sadece yaz aylarında değil yılın her döneminde cilt üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini vurguladı. Kavuncu, sağlıklı bir cilt için her mevsimde düzenli güneş koruyucu kullanımının önemine dikkat çekti.

Geçmeyen ses kısıklığına dikkat! Gırtlak kanseri habercisi olabilir

Konuşmanın günlük hayattaki yeri ve önemi tartışılmaz olsa da bu eyleme imkân sağlayan ses tellerinin pek önemsenmediği bir gerçek. KBB Uzmanı Prof. Dr. Bülent Evren Erkul, ses teli sağlığı için 11 öneride bulundu.