Meltem Güneş – Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türk turizminin krizlere dayanıklı olduğunu belirterek, “Her geçen yıl Türkiye, turizm ülkeleri arasındaki sıralamada konumunu yükseltiyor. Ocak-kasım döneminde toplam 52,7 milyon ziyaretçi ağırladık” dedi.
Ersoy, bakanlığının TBMM Genel Kurulu’ndaki bütçe görüşmelerinde “uygulanan doğru stratejilerle” turizm sektörünün krizlere daha dayanıklı hale geldiğini söyledi. Ersoy, “Her geçen yıl kırılan rekorlarla Türkiye, turizm ülkeleri arasındaki sıralamada konumunu yükseltiyor. 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 71 artış sağlayarak, toplamda 51,4 milyon ziyaretçi ağırlamıştık. 2023 yılı Ocak-Kasım döneminde ise toplam 52,7 milyon ziyaretçi seviyesine ulaştık” diye konuştu. Ersoy, konaklama sektörü ile sürdürülebilir turizm uygulamalarında da Türkiye’nin örnek alındığını ifade ederek, “Yıl sonu itibarıyla 10 binden fazla tesis belge almış olacak. Hedefimiz, yeni sezona kadar ülkemizdeki bütün konaklama tesislerinin sürdürülebilir turizm belgesine sahip olması” dedi.
‘Uludağ’da ilk iş plan’
Uludağ Alan Başkanlığı’nın teşkilatlanma çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Ersoy, “Bölgedeki ilk işimiz, Uludağ alan planlarının hazırlanması. Ardından doğal ve çevresel değerlerin korunmasına yönelik etüt çalışmaları yapacağız, devamında ilgili bütün çalışmaları tamamlayacak ve üst ölçekli planlarla koruma amaçlı imar planlarının iki yıl içerisinde yürürlüğe girmesini sağlayacağız” açıklamasında bulundu.
Yatılı konservatuvar
Ersoy, yeni dönemde genç yeteneklerin keşfedilmesi ve sahne deneyimi kazanmaları hedefiyle de yarışmalar düzenlemeyi planladıklarını aktararak, “Gençlerimizin önünü açmak adına, konservatuvarlarda yatılı eğitim sistemine geçilmesi için çalışmalara başladık” ifadelerini kullandı. Ersoy, 2024 Şubat ayı içerisinde de Alevi-Bektaşi İktisat Kütüphanesi’nin hizmete açılacağını söyledi.
‘Yüzde 1’i resmi iptal’
Ersoy, milletvekillerinin konser iptalleriyle ilgili şikâyetlerine yanıt olarak, “Bizim açımızdan ne kadar az iptal olursa o kadar iyi. Mümkünse hiç iptal olmasın. Bu yıl 4 bin 700 etkinliğe İçişleri Bakanlığı tarafından onay verilmiş. 46’sı valilikler tarafından iptal edilmiş. Yüzde 1’e denk geliyor resmi iptal sayısı” dedi.
‘En çok kazı yapan ülkeyiz’
Ersoy, arkeolojik mirası gün yüzüne çıkarmak için yerli yabancı kurtarma ve sualtı kazısı, yüzey araştırmaları gibi çeşitli alanlardaki çalışmaları kademeli olarak artıracaklarına işaret ederek, “2026 yılında yıllık 800 seviyesine yükseltmiş olacağız. Hâlihazırda 2023 yılı sonunda 720 arkeolojik çalışma sayısına ulaşacağımızı öngörüyoruz. Bu şimdiden Türkiye’yi dünyanın en çok kazı yapan ülkesi konumuna getirdiğimizi gösteriyor” dedi.