Yerli elektrikli otoya kredi ayarı geldi

BDDK’dan Elektrikli Araç Kredilerine Yönelik Yeni Düzenleme

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) internet sitesinde yayımlanan karara göre Türkiye’de üretilen elektrik motorlu taşıtlar için kredi vade sınırları ve kredi tutarlarında değişiklik yapıldı. Bu kararın ardından kredi vade sınırları ve kredi tutarları belirlendi. Elektrikli araç alımlarında kullanılan krediler için 48 ay vade sınırı getirilirken, fatura değeri 2 milyon 500 bin lira ve altında olan araçlar için belirlenen kredi vade sınırı 36 ay olarak güncellendi.

Taşıt teminatlı krediler dışında, tüketicilerin binek araç edinimi için kullanacakları taşıt kredilerinde veya finansal kiralama işlemlerinde kredi tutarı, aracın değerinin yüzde 70’ini geçemeyecek şekilde düzenlendi. Bu duruma göre, aracın değeri 2 milyon 500 bin lira ve altında olan taşıtlar için kredi tutarı yüzde 70’i aşamayacak.

Öte yandan, aracın değeri 2 milyon 500 bin liranın üzerinde olan taşıtlar için kredi tutarı oranları da belirlendi. 5 milyon lirayı aşmayan araçlar için kredi tutarı yüzde 50’yi, 5 milyon liranın üzerinde 6 milyon 500 bin lirayı aşmayan araçlar için yüzde 30’u geçemeyecek. 6 milyon 500 bin liranın üzerinde olan taşıtlar için ise kredi tutarı yüzde 20’yi aşamayacak, nihai fatura değeri 7 milyon 500 bin liranın üzerinde olan taşıtlar için ise kredi tutarı oranı yüzde 0 olarak belirlendi.

‘Yerli Elektrikli Araçlar İçin Özel Kredi Desteği Devam Ediyor’

BDDK’nın Türkiye’de üretilen elektrikli araçlar için uyguladığı yeni düzenleme, özellikle Togg markasını ilgilendiriyor. Devlet bankaları ve bazı özel bankalar, Togg için maksimum 48 ay vadeli “yerli elektrikli araç” kredisi sunuyordu. Bu düzenlemeyle birlikte aracın değerine oranla kredi tutarı yeniden düzenlendi. Önceki düzenlemeye göre aracın değeri 1.6 milyon TL’ye kadar olması gereken kredi tutarı sınırı, şimdi 2.5 milyon liraya yükseltildi.

Şu anda, binek otomobil kategorisinde Togg dışında tam elektrikli yerli araç bulunmuyor. Ancak 2026’dan itibaren Hyundai’nin tam elektrikli modelinin gelmesi beklenirken, BYD’in hibrit modelleriyle pazarda yer alacağı belirsizliğini koruyor. Togg dışında yerli tam elektrikli araç üreticileri olan Chery ve MG’nin ise henüz üretime geçmediği biliniyor.

Related Posts

Fitch’ten rezerv açıklaması

Değerlendirmeleri yakından takip edilen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye ve bankacılık sektörü üzerine bir webinar düzenledi. Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Erich Arispe, burada yaptığı konuşmada Türkiye Cumhuriyet …

Özgür Demirtaş’tan Sezen Aksu’ya satış tepkisi: “Büyük fiyasko”

Türk pop müziğinin divası Sezen Aksu, 30 albüm ve 21 singledan oluşan müzik kataloğunu 18 milyon dolar (yaklaşık 695 milyon TL) Universal Music Group’a devretti. Büyük yankı uyandıran bu satışa ilişkin Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş’tan tepki …

Asya borsaları sallanıyor: Ticaret görüşmeleri mi, Savaş gölgesi mi? (7 Mayıs 2025)

Asya borsaları, ABD-Çin ticaret müzakerelerine dair iyimserlik ve Çin’in ekonomiyi destekleyici adımlarıyla hareketlenirken, Hindistan-Pakistan arasındaki jeopolitik gerilimler nedeniyle karışık bir seyir izliyor. ABD ve Çin yetkililerinin tarife …

Bileşik faiz yüzde 63’e dayandı: Mevduat faizinde son durum ne? İşte 100 bin TL ve 1 milyon TL’nin getirisi

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 46’ya yükseltmesinin ardından mevduat faizi yüzde 50’yi aştı, bazı bankalarda ‘hoş geldin faizi’ yüzde 52’ye kadar çıktı. Yıllık bileşik faiz ise yüzde 60’ı geride bıraktı. Borsa düşerken, döviz ve altın dalgalanırken, vatandaşın ilgisi yine TL mevduatına yöneldi.

Çalışma Bakanı Işıkhan, Özbekistan’da!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye-Özbekistan Ortak Daimi Komisyonu 1’inci Toplantısı ve Eylem Planı İmza Töreni’ne katılmak üzere Özbekistan’a gitti.

Fındık ihracatının yüzde 35’i Trabzon’dan yapıldı

Türkiye’nin ocak-nisan dönemindeki fındık ihracatının değerde yüzde 35’i Trabzon’daki firmalar tarafından gerçekleştirildi.